Ik hou van reizen en al helemaal als ik tijdens die reizen me ook nog eens kan verdiepen in thee. Mijn tocht naar Malawi, in juni 2017, was dus een absoluut hoogtepunt. Eentje waar ik al langer naar uitkeek. En eentje, waar ik achteraf maar niet genoeg van krijg.

Malawi is één van de armste landen ter wereld, in zwart Afrika, maar tegelijk ook een vredig land dat zijn grootste inkomen haalt uit de tabaksproductie.

Midden in dat prachtig en kleurrijk land, vind je de Satemwa Estate. Een noemenswaardig theeplantage van maar liefst 900 hectare thee, 50 hectare koffie en zo’n 400 eucalyptus bomen. De derde generatie van een Schotse familie leidt deze plantage op een bijzondere en menslievende manier.

malawi, een kleurrijk land

Fairtrade in hart en nieren, aandacht voor mens en milieu en een continue vooruitgang van de regio staat in hun hart gegrift. Mooi en hartverwarmend om zien, want mede dankzij de theeplantage, werkt de familie ook aan verschillende humane projecten.

Zo vind je er een school en behuizing voor de leerkrachten, uitgegroeid tot een volwaardige lagere school met 20 leerkrachten en 950 leerlingen. Daarnaast heb je er ook een klein ziekenhuis met aandacht voor bevallingen, HIV en malaria, werken ze samen met de boeren om hun teelt te verbeteren, investeren ze in waterpompen, beschermingskledij en veiligheidstrainingen. Ook gunnen ze vrouwen hun bevallingsverlof en werken ze hard voor de emancipatie van de vrouw. In dit bedrijf, vind je vrouwen terug op ieder niveau. Uitermate vooruitstrevend voor de regio.

De thee plantages, in Malawi, zijn gelegen tussen de 900 en de 1.200 meter hoogte, ideaal voor het juiste theeklimaat. En dat merk je, want Malawi heeft zo’n 20.000 hectare van haar grondgebied gewijd aan de productie van thee, goed voor een tewerkstelling van zo’n 50.000 mensen.

Satemwa zelf heeft zo’n 1.850 mensen in dienst in het laagseizoen en dat loopt op tot zo’n 2.500 mensen in het topseizoen. De plantage produceert voornamelijk zwarte thee, zo’n 2.500 ton per jaar.

Absoluut geen kleine speler, dus. Hun thee wordt voornamelijk verkocht aan de grotere industrieën, maar maar je kan ook Satemwa thee kopen in gespecialiseerde theewinkels. Als je ze dus terugvindt in de winkelrekken, weet dan, dat je niet alleen lekkere thee koopt, maar tegelijk ook een heel mooi project steunt.

Op de Satemwa Estate

De Estate heeft een unieke thee-teelt-cultuur. Wil je daar alles over weten, lees dan ook mijn blog van CTC naar specialty thee. Binnenkort.

 

Ik geraak maar niet uitgepraat over dit uitzonderlijk theeverhaal.
Zo verraste ik de bezoekers van (h)eerlijk Brugge, eind augustus met
een unieke lezing over mijn reis naar Malawi.
Ook geïnteresseerd in zo’n lezing ? Neem dan contact op
0
Koffie en Thee magazineLees het volledige artikel van Tearista in Smaak magazine