Alhoewel we thee niet meteen associëren met Afrika, kennen verschillende Afrikaanse landen een belangrijke thee productie. Het waren de Britse missionarissen die voor het eerst thee introduceerden in Malawi in 1878. Vandaag verdienen zo’n 50.000 mensen er rechtstreeks hun boterham mee.

Satemwa Estate is de enige privé theeplantage van het land. Opgestart in 1923 door de Schotse familie Kay, staat nu de derde generatie van de familie aan het roer.

Met echte familiale waarden, trachten ze van Satemwa meer dan een klassieke theeplantage te maken. De familie werkt ook hard aan de opwaardering van de omliggende kleinere thee- en kruidenplantages. Zo bestaan er trajecten rond gegarandeerde afname en begeleiden ze de lokale boeren opdat ze een betere kwaliteit en rendement zouden hebben.

Theeplukker in Malawi

Thee wordt gemaakt van de Camellia Sinensis plant. Maar binnen die Camellia Sinensis bestaan wel honderden variëteiten. Afhankelijk van het klimaat en het type gewenste thee, maakt de theeplantage zijn keuze.

Zo heeft de één een groter blad, de ander oxideert sneller en is ook telkens het smaakprofiel anders. In Satemwa kozen ze hoofdzakelijk voor de Asamica variëteit met een groter blad, ideaal voor hun klimaat en hun zwarte thee.  90% van hun productie is namelijk bestemd voor de zwarte zogenaamde CTC thee (Cut Tear Curl) methode, gebruikt voor de theebuiltjes.

Satemwa heeft 4 nurseries waar de kleine zaailingen en stekjes, onder ideale omstandigheden worden opgekweekt, tot de plant voldoende sterk is geworden. Pas dan worden de kleine plantjes in de velden uitgezet.

Na 3 jaar is de plant pluk-klaar, maar het duurt zo’n 10 jaar vooraleer een theeveld volledig is dichtgegroeid en de oogst optimaal is. De velden worden regelmatig bij gesnoeid tot tafelhoogte. Zo kunnen de theeplukkers, met behulp van een stok, makkelijk de nieuwe, jonge scheutjes manueel plukken.

De pluk gebeurt in groep van zo’n 35 mensen, waardoor ze grotere gebieden kunnen aanpakken, maar tegelijk jongere medewerkers opleiden tot volwaardige plukkers. Met plukrondes van 7 à 10 dagen, zorgen ze ervoor dat de plant tijdig geplukt is een en optimale oogst geeft..

De grootste uitdaging is om de velden gezond te houden. Door de planten dichter bij elkaar te zetten heb je minder licht voor onkruid en ook minder pesticiden nodig, maar zijn ze tegelijk ook gevoeliger voor ongedierte en ziekte.

In de velden zie je ook vaak de prachtige paraplu bomen die zorgen voor schaduw en een constantere temperatuur de boom houdt het zowel vocht als voedingsstoffen beter vast in de grond.

Eens geplukt worden de manden met de theeblaadjes gewogen en verder verwerkt tot thee. Dit laatste stukje, ontdek je deel 3 van mijn Malawi verhaal.

Theeplantage in Malawi

0
Lees het volledige artikel van Tearista in Smaak magazineEen onvergetelijke theereis naar Malawi