Tearista Sofie tijdens workshops, theereizen en matcha degustatie

Thee, al sinds mijn eerste echte kopje thee laat het me niet meer los’.

Ik ben er door gebeten, betoverd, gecharmeerd en zelfs veranderd. De eerste sprankel ? Die kwam er na een thee workshop van An Vansteenkiste. Het verhaal dat ze me toen vertelde vond ik zo fascinerend en rijk dat ik me er meteen verder in wou verdiepen. Hoe ziet een Chinese theeceremonie er uit ? En de Japanse ? Van waar komt thee eigenlijk ? Wat met infusies ? Wat is het effect van grond en klimaat op de smaak en smaakbeleving ? Hoe geraakte thee vanuit China tot in onze Europese kopjes ?

Ik volgde verschillende opleidingen en workshops en volg momenteel zelfs een uitermate interessante opleiding tot thee sommelier in Nederland. Thee blijft me boeien. Het is meer dan een passie, het is ‘my way of life’ geworden. Hoe meer ik er over te weten kom, hoe meer ik de rijkdom van thee leer kennen en waarderen. En hoe meer ik besef dat er nog zoveel te ontdekken valt. Maar er gaat geen dag voorbij zonder thee of ice-tea. Dat is ook het mooie aan thee. Het is een oeroud natuurproduct met een enorme waaier aan smaken. Eentje voor elk gemoed zelfs. En zo kies ik ook mijn dagelijks kopje thee. Schijnt de zon en ben ik happy dan kies ik eerder voor een verkwikkende Sencha Fukamushi. Is het buiten fris en grauw dan durf ik al vaak naar mijn favoriet grijpen : een lekker kopje Dian Hong of een Jin Jun Mei. Ik hou enorm van die krachtige smaken. Van mij mag thee lekker intens zijn.

Quote over de liefde van thee van Tearista SofieRecent wisten ook de Japanse theesoorten mijn aandacht te trekken en ook de Japanse theeceremonie is wondermooi. Die ceremonie is één grote respectbetuiging voor de natuur, maar ook voor de thee meester, de kopjes, de thee zelf, …. Zo puur en filosofisch. Alles is minutieus geregeld en bepaald. Letterlijk en tot op de millimeter toe. Ik heb zelf ook privélessen gevolgd bij een Japanse thee meester. Hij leerde me de beginselen van de techniek en de uitgebreidheid van de Japanse theecultuur kennen. Enorm fascinerend.

De Chinese theeceremonie staat er dan echt haaks op. Daar gaat het meer om de drank, het verenigen van mensen, het samen zijn, … De Chinese theeceremonie staat dan weer voor overvloed en dat tonen ze door opzettelijk met thee te morsen. Best wel grappig om zien.

Ik geraak er maar niet over uitgepraat. En het is net die passie die ik wil delen. België is voornamelijk een koffieland. Koffiehuizen en barista’s bij de vleet. Maar een lekker kopje thee vinden is nog steeds niet evident. Net daarom organiseer ik thee workshops en degustaties, hou ik theelezingen, heb ik mijn eigen thee-bar en ben ik sinds juli ook de fiere bezieler van een heus receptenboek.

Mijn eerste sprankel tracht ik over te brengen naar andere mensen. En die sprankel werkt heel aanstekelijk, want de interesse naar thee stijgt enorm. En dat kan ik alleen maar toejuichen. Dat maakt me blij. Dat maakt me echt intens gelukkig.

Ik hou ook van echte theereizen. Zelf heb ik het geluk gehad al meerdere theereizen te mogen meemaken. Zo reisde ik recent 3 maand door Azië, was ik in juli 2017 nog in Malawi en vertrek ik in september naar India. Ik popel van ongeduld. Omdat ik weet dat ik daar weer zoveel mooie verhalen ga horen, zo veel intense momenten ga meemaken, zo veel moois ga zien. Dus mijn stoutste toekomstdroom ? Zelf ook theereizen organiseren en enthousiaste theeliefhebbers meenemen. Dat is voor mij het summum van geluk. Reizen, nieuwe theeverhalen ontdekken en andere mensen enthousiasmeren voor dit gouden drankje.

Sofie Vercauteren

op theereis naar Malawi en India
Contact Us

Hey, Heb je een vraag voor me ? Of graag meer info gehad over mijn workshops, lezingen of degustaties ? Vul hieronder je gegevens in en ik neem terug contact met je op. Groetjes, Sofie

0