Malawi, gelegen in centraal Afrika – tussen Tanzania, Zambia en Mozambique – noemt men niet voor niks het ‘Hart van Afrika’. Ik ontmoette er een heel jonge en vriendelijke bevolking.

Toen ik het land en hun theecultuur bezocht, sliepen we op de Satemwe Estate te midden van de theevelden in een prachtig huis dat deed denken aan de koloniale tijd. Ongelooflijk mooi om zien hoe de zon er onder ging en de groene theevelden omtoverden tot een rood-oranje lijnenspel.

Malawi ligt in het zuidelijk halfrond, waardoor ze daar nu hun first flush hebben, hun eerste jonge oogst. Ze werken er hoofdzakelijk met de Camellia Sinensis Asamica variëteit.

van Ctc naar Specialty tea Wereldwijd zijn er enkele Tea Research Institutes die de verschillende variëteiten van de Camellia Sinensis bestuderen en zo bekijken welke het beste resultaat geeft volgens de specifieke klimatologische omstandigheden. Zo heeft de ene variëteit een groter blad, oxideert de ander sneller en is ook telkens het smaakprofiel verschillend.

Naast de hoofdzakelijke CTC productie, investeert Satemwa ook in het produceren van specialty thee. Orthodoxe thee, zoals specialty thee ook wordt genoemd, heeft ook de gekende theeklassen zoals witte, groene en oolong thee, maar ook zwarte en post-gefermenteerde thee. Het is absoluut niet evident om specialty thee terug te vinden in een land als Malawi, men verwacht het eerder uit Aziatische landen.

Bij Satemwa creëren ze zeer vakkundig hele mooie specialty thee zoals de White Antlers. Een witte thee die van twijgjes gemaakt is en met bijzonder complex smaakaroma; veel intenser dan je van een witte thee zou verwachten. Ook de Zomba pearls zijn uniek en heerlijk in smaak beleving, een absolute must try.

Naast specialty thee maakt Satemwa ook mengelingen van thee met kruiden. De thee telen ze zelf, maar voor de kruiden of bloemen zoals bijvoorbeeld hibiscus werken ze samen met de lokale boeren.

Satemwa werkt nauw samen met zo’n 200 kleinere boeren. Dankzij het sociaal engagement van het bedrijf, genieten de kleinere boeren ook mee van de kennis van de grotere Estate. Satemwa helpt hen bij de verwerking van hun eigen Yamba label alsook de fairtrade certificaten. Ze denken niet enkel fair trade, ze denken fair chain, elke schakel in de keten is belangrijk.

Zo zorgen ze voor een duurzaam project met een mooie lang termijn visie, waar iedereen duidelijk beter van wordt.

Satemwa verkoopt zijn thee rechtstreeks aan grote klanten of via de officiële veiling in Blantyre voor de bulk verpakkingen. De kleinere, individuele verpakkingen verkopen en verdelen ze zelf. Hun visie: hoe korter de keten, hoe beter. Het Europees hoofdkantoor van Satemwa bevindt zich trouwens in Antwerpen. www.satemwa-europe.com

Voilà, 3 mooie blogs over Malawi en er is nog zoveel dat ik kan vertellen. Ik ben zo blij dat ik er geweest ben. Het mooiste was dat ik de mogelijkheid kreeg om het volledige traject te kunnen bekijken. Hoe ze minutieus de zaailingen verzorgden tot volwaardige planten, de velden onderhouden, hun werknemers uitermate respectvol behandelen, de manuele pluk, de volledige communicatie in eigen handen hadden, de samenwerking met de omliggende boeren, de waardering voor vrouwen, ….

Wil je nog meer weten, aarzel niet me te contacteren!

de blaadjes van de Camellia Sinensis plant in Malawi

0
Malawi, blijft nog steeds in mijn dromen spoken.Chinees artikel Tearista